Alergeni
Podatki o alergenih morajo biti, skladno z zahtevo 44. člena Uredbe (EU) št 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, v povezavi s 3. členom Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, navedeni najmanj na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi.
Podatke o snoveh ali proizvodih s seznama v Prilogi II Uredbe (EU) št. 1169/2011, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti zagotavljamo v tabeli, kjer je predstavljena ponudba jedi.
Sistem nadzora:
Preverimo originalne označbe predpakiranih izdelkov, ki jih uporabljamo za pripravo obrokov. V tabeli označimo alergene, ki so navedeni kot sestavine ali podsestavine izdelkov. Če seznama sestavin ni, morajo biti alergeni navedeni pod navedbo ‘vsebuje’ (ki ji sledi ime snovi ali proizvoda iz Priloge II Uredbe (EU) št. 1169/2011). V primeru nepredpakiranih živil moramo podatke o alergenih pridobiti neposredno od dobavitelja/proizvajalca.

1. žita, ki vsebujejo gluten: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih
2. jajca: kokošja, prepeličja, gosja in račja ter proizvodi iz jajc
3. mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo: kravje, kozje, ovčje in mleko drugih živali, ki se nahaja tudi v jogurtih, kislem mleku, kefirju, pinjencu, sirotki, siru, skuti, sladki in kisli smetani, sirnih namazih, mlečnih sladoledih, slaščicah, tortah, kremnih rezinah, omakah, maslu, kazeinu, margarini…
4. ribe: vse vrste rib, kot samostojne jedi, tudi inčuni, sardele itd. in proizvodi iz rib
5. raki: rakovice, jastogi, kozice, škampi, potočni raki in drugi raki ter proizvodi iz rakov
6. mehkužci glavonožci, kot so sipe, hobotnice, lignji; lupinarji, kot so školjke, polži ter proizvodi iz mehkužcev
7. arašidi (kikiriki), ki so lahko prisotni tudi v slaščicah, žitaricah za zajtrk, sladoledu, kikirikijevem maslu, arašidovem olju, sadnih jogurtih, Worcester omaki itd. in proizvodi iz arašidov
8. oreščki: mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija; prisotni so tudi v marcipanu, oljih, omakah, mortadeli s pistacijami itd., ter proizvodi iz oreščkov
9. sezamovo seme: prisotno v nekaterih vrstah kruha in pekovskih izdelkih, sezamovem olju, tahini (pasta) ter proizvodi iz sezamovega semena
10. gorčično seme: tekoča gorčica, gorčica v prahu in gorčično seme ter proizvodi iz njega
11. zrnje soje: najdemo ga tudi v paštetah, hrenovkah, salamah, pecivu, sojinem olju ter proizvodi iz soje,
12. zelena: stebla, listi, gomolj in seme zelene ter proizvodi iz zelene
13. volčji bob: semena in moka; prisoten v nekaterih vrstah kruha, pit, peciva in testenin ter proizvodi iz volčjega boba
14. žveplov dioksid in sulfiti prisotni kot konzervansi v suhem sadju, mesnih izdelkih, zelenjavi, krompirjevih izdelkih, brezalkoholnih pijačah (sokovi), vinu, pivu in balzamičnem kisu; v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2.
- žita, ki vsebujejo gluten: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih
- jajca: kokošja, prepeličja, gosja in račja ter proizvodi iz jajc
- mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo: kravje, kozje, ovčje in mleko drugih živali, ki se nahaja tudi v jogurtih, kislem mleku, kefirju, pinjencu, sirotki, siru, skuti, sladki in kisli smetani, sirnih namazih, mlečnih sladoledih, slaščicah, tortah, kremnih rezinah, omakah, maslu, kazeinu, margarini…
- ribe: vse vrste rib, kot samostojne jedi, tudi inčuni, sardele itd. in proizvodi iz rib
- raki: rakovice, jastogi, kozice, škampi, potočni raki in drugi raki ter proizvodi iz rakov
- mehkužci glavonožci, kot so sipe, hobotnice, lignji; lupinarji, kot so školjke, polži ter proizvodi iz mehkužcev
- arašidi (kikiriki), ki so lahko prisotni tudi v slaščicah, žitaricah za zajtrk, sladoledu, kikirikijevem maslu, arašidovem olju, sadnih jogurtih, Worcester omaki itd. in proizvodi iz arašidov
- oreščki: mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija; prisotni so tudi v marcipanu, oljih, omakah, mortadeli s pistacijami itd., ter proizvodi iz oreščkov
- sezamovo seme: prisotno v nekaterih vrstah kruha in pekovskih izdelkih, sezamovem olju, tahini (pasta) ter proizvodi iz sezamovega semena
- gorčično seme: tekoča gorčica, gorčica v prahu in gorčično seme ter proizvodi iz njega
- zrnje soje: najdemo ga tudi v paštetah, hrenovkah, salamah, pecivu, sojinem olju ter proizvodi iz soje,
- zelena: stebla, listi, gomolj in seme zelene ter proizvodi iz zelene,
- volčji bob: semena in moka; prisoten v nekaterih vrstah kruha, pit, peciva in testenin ter proizvodi iz volčjega boba
- žveplov dioksid in sulfiti prisotni kot konzervansi v suhem sadju, mesnih izdelkih, zelenjavi, krompirjevih izdelkih, brezalkoholnih pijačah (sokovi), vinu, pivu in balzamičnem kisu; v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2.