Transmaščobe so poseben tip maščob, ki lahko nastane kot posledica industrijske hidrogenacije rastlinskih olj.
Maščobe imajo veliko koristnih lastnosti za telo in so za organizem tudi nujno potrebne, vendar pa obstajajo tudi take maščobe, ki za nas nimajo nobenega pozitivnega učinka, slabih pa veliko, take so trans maščobe.
Dokazano zvišujejo pojavnost srca in ožilja, ki so glavni vzrok za smrtnost v Evropi. Najbolj znano živilo s trans maščobami je zagotovo vsem poznana margarina.
Priporočila omejujejo dnevni vnos trans maščob na največ 1% dnevno zaužite energije, to pomeni največ 2g trans maščob za posameznika, ki ima dnevne potrebe okoli 2000 kcal.
Predvsem se nahajajo v ocvrtih živilih. Odvisno je od vrste olja, temperature in trajanja cvrtja.
Napotki:
• Priporoča se izbira dostopnih kakovostnih virov nenasičenih maščob, kot so npr. repično, sojino, sončnično in oljčno olje.
• Maščobo dodajajte hrani tik pred serviranjem in je ne pregrevamo dalj časa ali celo večkrat.
Za več napotkov smo vam na voljo.